Event Details

Presence- Miscare constienta si Feldenkrais

„OBSERV-MIȘC- ASCULT corpul si privesc / tind spre complexitatea lui, la o logică care nu ține cont de
categoriile și conceptele doar mentale. Țelul este INTEGRAREA MINȚII DE CORP.”

A fi în corp însemnă pentru mine deschiderea unui spațiu de comunicare, de cunoștere cu totul diferit de acela obișnuit, în primul rând în noi înșine, apoi în celalălt. De aceea pun corpul în primul plan și restul pe fundal deoarece corpul este o realitate supusă unei logici proprii și în ultima jumătate de veac a fost intens cercetată ca atare. De fapt când lucrăm cu corpul, creăm conexiuni pe toate planurile: afective, senzoriale, cognitive, relaționale. Capacitatea kinesthesică amplifică toate percepțiile și echilibrează sistemul nervos, în special ariile emoționale.

Analizând trupul, intrăm în dialog cu mintea și creierul deoarece felurile în care cunoaștem și comunicăm depind de configurările creierului, un sistem nervos localizat în tot corpul. Iar configurările creierului depind de primele experiențe emoționale/ perceptive / motrice. Mișcând corpul avem acces la oceanul inconștientului, la gânduri interne, la scheme reflexe, la scheme prin care privim realitatea, la cele respiratorii ș.a.m.d. Studiul schemelor de acțiune înseamnă atunci ieșirea din automatismele inconștiente ale corpului-minte. Neuroștiința spune că emoțiile si gândurile recurente întrețin o anumită fiziologie, iar prin amplificarea pattern-urilor de acțiune putem să ne debarasăm de vechile obiceiuri corporale și mentale.

Obiectivele cursului:
- Integrarea ariilor cerebrale, potențand posibilitătile corpului
- Dezvoltarea sensibilității, a auto-observării, a empatiei, a capacității de a acționa și de a alege, a
curajului de a privi emoțiile trecătoare, a atenției și a disciplinei minții.

Valentina De Piante Niculae este asistent univ. dr. în Teatru şi Artele Spectacolului la U.N.A.T.C.-București, coordonator de proiecte, coregrafă, cercetătoare și performer. Este practician al Metodei Feldenkrais®, metoda de reorganizare a schemelor neuromotrice, având experiza în ATM-lectiile de grup și în FI-Functional Integration, manipulari individuale. A terminat studiile sub îndrumarea lui Mara Della Pergola, la „ IsFel Della Pergola”, Istituto per la formazione nel metodo Feldenkrais.
În cadrul Institutului Feldenkrais® participă la documentarea scrisă, foto si video a lectiilor predate. Ca si artist și trainer colaboreaza în present cu Asociația Arhipera, cu IndieBox, cu Galeria Montage și cu Asociația de Terapie prin Arta.
Activitatea ei se reflectă în multiple direcții: de la activitatea de predare, îndrumare prin activitățile didactice, la performance-uri și conferințe. Cercetează legăturile dintre neuroștiința și corporalitatea, dintre metodele imaginative și performance-ul prin spectacole, ateliere, specializări în somatică.
Lucrarea ei de doctorat, S.O.M.A. , Studii Organice Multidisciplinare pentru Actant, (octombrie 2014) documentează și sintetizează demersul ei de peste zece ani de cercetări practico-teoretice împreună cu studenții și de colaborări cu artiști de nivel internațional. O parte din lucrarea de doctorat a fost orientata catre realizarea unui suport scris al exercițiilor practice realizate dea lungul timpului cu studenții UNATC.

Expertiza în Metoda Feldenkrais, participarea la conferințe internaționale pe tema rolul artei în educație, precum și creațiile ei pe scenele internaționale mărturisesc acest proces continuu de co-educare și de co-creație. Aflată într-un permanent proces de dezvoltare și cercetare, aplică în cadrul cursurilor sale cele mai recente forme de educație contextuală și nonformală, iar la nivelul proiectelor internaționale colaborează cu experți din cele mai diverse domenii.

Scopul activității sale pedagogice și de creație constă în atragerea atenției spre corpul în miscare și conexiunile sale cu întreaga persoană, cu gândurile, emoțiile și întreaga activitate psihosomatică ( vezi spectacolele M.E.L.T., Motion Emotion, Lateral Thinking, Body of Grace, The Thing doesn’t Touch Me, Corporis Memoriae). Astfel, ține ateliere de mișcare și conștientizare corporala în universități, licee și centre culturale. În sprijnul activității sale de cercetare, organizează conferinte cu invitați specializați în domenii diverse, punând în discuție conexiunea corp-stiința- performance.

Pentru inscrieri va rugam sa trimiteti mail la adresa: dansterapie@gmail.com
*In acest moment mai avem 4 locuri disponibile

Tarif workshop: 120 lei/persoana

Plata poate fi facuta in contul asociatiei:
Asociatia Romana de Psihoterapie prin Dans si Miscare
Cont: RO41INGB0000999907377508
Banca: ING
Detalii plata: Workshop Valentina de Piante